My other stuff
Flickr
Twitterfication
Search
Monday
Feb222010

Idrotteri.

Att större delen av det massmediala landskapet skulle fullständigt domineras av vinteridrott den närmaste tiden är minst sagt väntat. OS har en tendens att ta upp en himla massa utrymme i TV, tidningar, radio (finns sånt fortfarande? Lyssnar någon längre?) och på internet. Olympiaden är en uppmärksamhetssökande fjant som bara brer ut sig överallt. Med sina neonfärgade utstyrslar och absurda aktiviteter kan man inte annat än snegla borta mot hela spektaklet. Det är lite som när en hund äter sitt eget bajs. Det är fascinerande att det över huvud taget sker.

Att kvällspress med sin totala avsaknad av nyhetsvärde och journalistisk integritet välkomnar en sådan platsfyllare som OS är väntat. Likaså att TV klämmer in så många idrottsrelaterade segment som möjligt utanför sporthörnan av sina nyhetsprogram. De har tid att fylla. Det är normalt. Vi vet att det kommer bli så. Ingen är förvånad. Men hur är det då med de publikationer en del svenskar, jag inräknad, vänder sig till för att få riktiga nyheter med substans? Ta en vild jävla gissning.

När Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet överöser mig med bilder och intervjuer och analyser och topplistor och reportage av vita människor som leker i snön kan jag inte annat än välkomna de traditionella mediernas förfall. Vad som än kan komma att ersätta dem kommer knappast att göra ett sämre jobb. Ni vet, det där jobbet pressen egentligen skulle ha - bevaka makthavare och hålla medborgarna välinformerade så att de kan fatta avvägda beslut?

Men låt oss inte bry oss om sådant. Titta istället på de här vuxna människorna som låtsas att skidåkning är någonting annat än en hobby. Glöm bort att dina friheter långsamt tynar bort och koppla av istället. Vad är det värsta som kan hända? Om yrkesmässig inkompetens var en gren skulle sveriges journalistkår ta guld varje gång.

"The public have an insatiable curiosity to know everything.  Except what is worth knowing.  Journalism, conscious of this, and having tradesman-like habits, supplies their demands." ~ Oscar Wilde

Monday
Dec072009

Blasklatte åt en blaskig man.

Att sälja exemplar eller reklamplats är en naturlig del av vilken publikation som helst. Antingen är det poängen, målet och summan av kardemumman av hela företaget eller så är det bara ett nödvändigt ont. En oundviklig börda. Pengar måste helt enkelt tjänas för att kunna få fortsätta att informera allmänheten om makthavarnas upptåg.

Denna verklighet gör att journalister och redaktörer ibland måste tänja lite på gränserna för vad som kan anses vara av nyhetsvärde eller god smak. Låt oss vara ärliga - vi orkar inte enbart läsa om viktiga saker. Ibland behövs lite underhållningsnyheter. Samtidigt kanske en ytligt uppséendeväckande rubrik om en "Nakenchock!" kan få sålt några extra nummer eller generera ett par fler klick. De skyfflar ut skräpet på förstasidorna (med råge) och vi köper det mer än gärna.

Det är i detta skede jag borde skriva något i stil med "Så långt, allt väl..." men det skulle stinka av rejält unken oärlighet. Jag ersätter det istället med ett suckande "Låt gå." och rycker på axlarna. Men det finns gränser. Nivåer av ren idioti och vidrigt desperat uppmärksamhetssökande vi aldrig bör sjunka till.

Grattis Herr Schulman. Du har uppnått en sällan skådad fulländning av narcissismens konster. Det är som om vi andra bara är lärlingar och han är stormästaren i självömkan. Som med sitt maffiga skägg bor i ett tempel beläget högt upp i Himalayas bergsvidder, där han djupsinnigt utforskar rationaliseringen av arrogans. Återigen, grattis Alex, du fick onekligen ett antal extra hundralappar i plånboken idag.

Är det här alltså likt det som svarta kände när de i generationer fick lida under slaveri, institutionaliserad rasism och oprovocerat våld? Det finns onekligen många paralleler. Ett par stycken paralleler. Okej en parallel. Svarta är människor - Alex Schulman är en människa. Antar jag. Vi får helt enkelt utgå från det för argumentets skull. Jag menar, jag är nästan helt säker på att han har en själ. Han fastnar ju helt klart på bild, tyvärr.

Hursomhelst. Att likna sin besvikenhet över att inte få sörpla i sig en fika med en av de mörkaste partierna i mänsklighetens historia är som att tro sig veta hur det är att vara astronaut, för att du åkt hiss. En gång, hela tre våningar, och du blev illamående efteråt. Det är som att inbilla sig att du kan se likheterna mellan din svit av mild fotsvamp och en person som blivit av med benen i en flismaskin. Det är som om... som om... Alex Schulman är en dålig människa. Men jag kanske bara överreagerar.

Att aktivt förtryckas på grund av sin ras är säkert också rätt irriterande. Vem vet, Rosa Parks kanske bara var på väg till nästa kafé. Tur att hon inte hade barnvagnen med sig. Tänk vilket helvete hon hade fått genomlida.

Friday
Dec042009

Pedofeeling.

Masshysteri är ett begrepp som definierar det icke-rationella beteende (hysteri) som drabbar en grupp människor när dessa tror sig vara utsatta för samma hot/sjukdom/situation. Detta brukar dock begränsa sig till ett kollektiv under snarlika förutsättningar. Låt säga föräldrar som är fullkomligt paranoida över att varenda man på dagis är en pedofil.

Men vad är då detta? Mary Mårtensson skriver att "Vi måste avslöja pedofilerna innan det är för sent.". Ett överdrivet uppenbart och dramatisk påstående , kan tyckas. Men är det en debattartikel? Knappast, ingen vettig människa kan vara emot att stoppa pedofiler innan de agerar. Är det en insändare om hur man bäst går till väga för att förhindra framtida övergrepp? Nej, för här finner vi inga tips om hur sådant skulle gå till. Vad är det då vår kära Mary försöker få fram?

Jag tror, att Mary tror, att hon gör gott. Att hon är ute och informerar folket i allmänhet och föräldrar i synnerhet om hur farliga pedofiler är, samt att barn inte bör bli våldtagna. Det skulle vi förmodligen aldrig ha begripit annars. Men nu vet vi bättre. Tack.

Det värsta med det här skräpet är hur saklig hon försöker låta. Som om två avslöjanden om övergrepp i dagismiljö, med fem års mellanrum, i ett land på nio miljoner människor, pekar på en klar trend. Isolerade tragedier är svåra att förhindra, skulle man kunna tro. Men Mary har en plan: 

"Förskolorna och skolorna måste begära utdrag ur brottsregistret innan de anställer personal. Problemet är att alla pedofiler inte finns i brottsregistret."

Jag är imponerad. Sällan lyckas en person lägga fram ett argument och motbevisa sig själv inom enbart två meningar. En bedrift som skulle vara imponerande om den inte var så förbannat urbotat korkad. Mary går sedan vidare med fler "tips".

"Alla som arbetar med barn i skola och förskola borde utbildas i hur man kan upptäcka en pedofil. Det finns också fysiska och psykiska symptom hos barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp."

Om barnet utsatts för ett sexuellt övergrepp och sedan uppvisar symptom till följd av detta skulle man kunna tro att det redan är för sent. Barnet har utsatts för ett enormt trauma och "innan det är för sent" har tappat all sin innebörd. Eller vad är det egentligen Mary menar med "för sent"? För sent för att få sälja lite sexiga tidningsexemplar på vågen av pedofilhysteri? För sent för vuxna att kunna säga att de gjort allt i sin makt för att förhindra övergrepp? För sent för Mary att kunna få känna sig viktig?

Hon avslutar med en knorr hon säkert klurat på länge. En som hon förväntar sig ska kunna ställa till en mental storm hos sina läsare. Ett riktigt Sjätte Sinnet-ögonblick som kommer vända in och ut på våra klena uppfattningsförmågor.

"Vi ska också ha klart för oss att en stor majoritet av alla sexövergrepp mot barn inte sker på förskolorna – utan i hemmet."

Jag kan riktigt höra hur hon nynnade ut ett stycke dramatisk avslöjandemusik mellan läpparna medan hon skrev den där sista meningen. Dun dun dunn!

Mary Mårtensson är förmodligen inte en ond människa. Bara en fullkomlig idiot som av någon anledning får uttrycka sig i landets största kvällstidning. Hon leder till förstärkandet av den hysteri som redan råder och är ett hinder om vi någonsin ska ha en rimlig debatt i ämnet. Gå hem Mary, gå hem och lägg dig.

Wednesday
Dec022009

Runkfunk.

Imorgon, 3 December 2009 kommer att vara en dag som kommer att leva kvar i alla svenskars minne. När de ligger där på sin dödsbädd, på ett kallt lasarett i en kommun de hatat att bo i, omgiven av släktingar de önskar att de inte avlat fram, så kommer de att i sin sista sinnesbild på denna jord minnas tillbaka. Minnas tillbaka till detta definierande ögonblick i vår nationella själ. På torsdag kommer den kommersiella radion att tystna i totalt tjugofyra timmar. En mörk skugga av icke-kultur kommer att sänka sig över vårt avlånga land.

Vad är det som den kommersiella radion protesterar? Är det måhända den alldeles nyligen införda FRA-lagen som hotar att inskränka på medborgarnas rättigheter? Nej, självfallet inte. Det vore nästintill rimligt. De är sura för att de måste betala avgifter för att få sända. Vad vore väl ett liv utan chansen att få höra Shakiras nya singel för femte gången på väg till jobbet? Tänk om du inte kunde få i dig din dagliga dos av Takidas behagliga truddeluttar? Då skulle du möjligtvis tvingas, jag vet inte, lyssna på dem i din stereo, med din iPod eller via datorn. Hemskheters hemskhet.

Kontentan - Vem i helvete bryr sig? Föreställ dig en dag utan att bli påtvingad 3 minuter av vad de skrattretande nog kallar musik, följt av 6 minuter reklam för produkter du inte behöver (då hade du redan ägt dem) avslutat med två minuters hjärnskrumpnande babbel från Josefine Craaford. Skulle landet Sverige överleva en sådan strapats? Förmodligen och förhoppningsvis. Det minsta kommersiell radio kan ge som kompensation för att de förorenar vår eter är att betala en smärre avgift. Om inte annat klarar åtminstone jag mig utan "musik" som är producerad likt skit genom en köttkvarn. Min förhoppning är att mina landsmän gör det samma.

Edit:

Om kommersiell radio var så här bra kanske jag skulle bry mig.

Sunday
Nov012009

Rasist Till Varje Pris.

Herman Lindqvists kolumn idag i Aftonbladet lämnar mig helt handfallen och uppgiven. Inte för det Herr Lindqvist själv uttrycker, det är genuint välskrivet och sakligt, utan för de kommentarer läsare lämnat. Dessa människor tycks söka efter varje chans att få vara rasist, oinformerad eller bara allmänt dum i huvudet.

Applodera? Denna "ursvensk" visar sannerligen sin passion och respekt för det svenska genom att inte ens förmå sig skriva som en vuxen människa. Banka argsint på tangentbordet och hoppas på det bästa. Förr eller senare lyckas du säkert konstruera ihop en mening. En mening som inte får dig att låta som en fullständig idiot i total avsaknad av ens de mest grundläggande språkkunskaper. Folkhemmet och alla de begrepp som hör därtill uppkom under de senaste etthundra åren. Vallonernas invandring skedde på 1600-talet. Folkskolan infördes i Sverige år 1842. Skulle några av dessa fakta påverka denna persons åsikter? Nej. Börjar jag seriöst överväga införandet av retroaktiv abort i Sverige? Ja.

Det finns inga fattigstugor idag och inte heller under vallonernas invandring. Konceptet getto existerade inte då alla utanför adeln mer eller mindre levde i sin egen avföring. Underhållningen bestod mestadels i att halvt arbeta ihjäl sig, i hopp om ett mål mat. Det var bättre förr. Då man slapp oroa sig över att invandrare skulle kasta sten på ambulanser och brandbilar. Mestadels för att sådana samhällstjänster inte ännu existerade.

Vad är det med dessa människor och att använda ordet "mångkulturell" som ett vapen? Något man klubbar motståndare över huvudet med till dess att deras hjärnor trillar ut. Men alla dessa försök till finurliga små poänger distraherar mig inte från det faktum att det inte nämns ett enda exempel av någonting genuint svenskt. De är hala som ålar min vän. Inoljade skitnödiga ålar, beståendes av ren viljestyrka och invandrarhat. Någonting genuint svenskt, minst sagt.