My other stuff
Flickr
Twitterfication
Search
Wednesday
Oct212009

Applemos.

Apple har kommit ut med en massa nya skimrande produkter i dagarna som säkert faller mången Apple-fanboy på läppen. Oavsett om det är en förbättring, försämring eller samma gamla grej i en lite fräsigare förpackning. En ny produkt som jag lade extra mycket märke till var deras nya bildskärmar. Men inte av rätt anledning.

Förvåningen är total!

Kan detta möjligtvis ha att göra med det faktum att de bokstavligt talat är gjorda för varandra? Två produkter formgivna och producerade av samma företag som dessutom är kompatibla? Chockerande! Antingen är Apple fyllt med briljanta underfundiga ironiker som kör en kampanj av medveten förvirring eller så har vi att göra med en rejält korkad copywriter.

Monday
Oct192009

Yttrande och Idioti.

Debattartikeln som Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skrivit i Aftonbladet är ett otroligt intressant fenomen. Både innehållsmässigt och reaktionen till att den över huvud taget publicerats. Ett mycket besynnerligt fenomen. Beklagligt.

Åkesson gör det många skickliga lögnare eller människor med vanföreställningar gör. De har en vanföreställning som befinner sig såpass långt från verkligheten att det krävs en brygga för att koppla ihop de två och övertyga sig själva, eller i det här fallet allmänheten. Åkesson börjar med ett argument som är fullt hållbart. Islam är inte som kristendomen, den är betydligt mer extrem i sin värdegrund. Att islam på något vis skulle vara fredsfrämjande och tolerant är en efterkonstruktion färgat av det västerländska samhällets rationaliseringar i multikulturalismens namn. Missförstå mig rätt här, kristendomen är en falsk världsåskådning där en rymdgud dikterar vad som får och inte får göras. Islam är lika på så vis, men deras version av gud svingar samtidigt en lightsaber.

Efter att ha etablerat detta gör han ett kraftigt hopp över till födelsetal, massinvandring och förstörelsen av det svenska samhället. Ett osynligt hot med en synlig mörkhyad fiende! Skaka i era IKEA-soffor så att skinkorna smattrar ljudligt över hela detta avlånga land! Han målar upp bild av ett sharia-lags-kontrollerat Europa där ingen kvinna går säker från våldtäkt. Det första argumentet var alltså bara ett sätt för att lura in läsaren i en känsla av faktabaserad argumentation. I ett försök att dölja en huvudtes som är fullständigt befängd. Åberopandet av statistiken för att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa är inte underbyggd. Faktum är att sammanställningar visar på att Island ligger i topp. Ett till synes ganska homogent land av vita nordiska människor. Smygmuslimer som nästlat sig in? Kan sådan här statistik kanske mer bero på att anmälningar tas på större allvar och rapporteras bättre i nordiska länder? Nej, Rumänien har säkerligen färre våldtäkter om året än alla våra grannländer.

Åkessons huvudtes är naturligtvis helt absurd. På gränsen till komisk. Men att islam, likt alla religioner, bör bekämpas med rationalitet och fakta är inte något skämt. Ologiskt tänkande och tron på osynliga skäggiga män är inte något som bör hållas utanför debatter. Ingenting är heligt. Om ni ursäktar vitsen. Att islam inte ens får nämnas i en debattartikel, även en såpass idiotisk som denna, utan att självutnämnda multikulturalister skiter ner sig i ren ilska är beklämmande. Istället för att anmäla en idiotisk idé till någon form av tankepolis kanske den ska bemötas med motargument. Det förstanämnda inkräktar inte minst på yttrandefriheten. En värdering jag håller betydligt mycket högre än "rätten" till att få tro på fantasifoster och att aldrig någonsin bli ifrågasatt.

Sunday
Oct182009

Filmbestyr.

Jag har de senaste veckorna givits tillfälle att få arbeta (experimentera, för att vara mer exakt) med HD-video iochmed produktionen av en kortfilm där jag agerar A-foto, regissör och redigerare. Det hela blev lite av en bekräftelse på det jag redan kan och har med mig från standardupplösningens glada dagar. Samtidigt blev det också utvecklande då jag tvingats tänka om en del detaljer samt komma runt nya utmaningar som formatet för med sig. Det är helt enkelt betydligt mycket svårare att fuska sig genom vissa problem. Framförallt problem rörande ljussättning. Ska det bli optimalt tvingas du dränka bilden i ljus, som en gassande dag på savannen.

Protagonisten, likt regissören, är härjad.

Där tidigare mer lågupplösta format gett mig möjlighet att halvdant mosa mig genom, hoppas på det bästa och dölja underexponering genom filter-hantering eller färgkorrigering är jag nu tvungen att lägga betydligt mycket mer tid och eftertanke. Varenda liten skavank, vare sig bildbrus eller blocking, syns nu med smärtsam högupplöst tydlighet. Dessutom är auto-focus på kameran i fråga, en Panasonic AG-HMC151E, bland det värsta jag någonsin träffat på. Det var som att brottas med en inoljad utter. Inte ens push auto fungerade korrekt. Till sist fick jag ge upp och ratta runt på fokusringen. Något som är betydligt mycket svårare än det låter i en hel del situationer. T.ex på en stadsbuss där du kastas runt som en trasdocka, i en torktumlare, som sparkas ner för en trappa, på en båt i hög sjö.

Bokeh, i all sin trendiga härlighet.

Redigering i HD är dock enormt underlättat gentemot föregångare. Jag tvingas inte längre sitta och spola fram och tillbaka på högar av DV-band i jakt på rätt klipp. Tack gode gud. Att höra det där tjutande surret från mekaniken ger mig mardrömmar och en lite lös mage. Något som inte skulle ha artat sig väl på den tidigare nämnda bussfärden.

Rött, en signalfärg.

Färgdjup och kontrast kan med lite hjälp av korrigering i efterhand bli riktigt maffigt. Den här förtjusande unga kvinnan, även känd som "min flickvän", fick agera kärleksintresset i filmen. Som belöning fick hon ett par ordentliga glamourklipp. Inte för att hon behöver något sådant? Hon står bakom mig nu eller hur?

Blått, inte en signalfärg men färgen för kvällning.

Allt som allt, ett väldigt roligt projekt. Nu återstår bara ljudläggningen. Som tur var är det inte mitt huvudansvar. Så jag kan istället luta mig tillbaka, ta en kopp kaffe och börja skrika ut direktiv och uppmaningar åt folk till dess att de tröttnar på mig.

Thursday
Oct152009

Naturligt = Bra = Skitsnack.

Homeopati, henna, ekologiska produkter, örtmediciner och uråldriga kinesiska hemligheter. Alla dessa saker har fått en större spridning i media och börjar ta steget in i vanliga människors medvetande. Idén att allting naturligt är bra för dig och att vetenskapligt bevisade metoder inom hälsa och sjukvård är direkt skadliga har numera fotfäste. Förvånande. Särskilt i Sverige, som åtminstone jag har inbillat mig befolkats av människor med andra värderingar.

Folk ifrågasätter numera hur mycket gott västerländsk medicin egentligen gör, i kontrast till all skada. Utmärkt. Kritiskt tänkande är nästintill alltid ett bra attribut hos en människa, som bör främjas. Att granska och dekonstruera begrepp och allmänt vedertagna koncept är hälsosamt och livsviktigt för den fortsatta utvecklingen av vårt samhälle.

Ett ekologisk äpple är däremot inte mer hälsosamt än en "industriellt" odlad varriant. Homeopati är bara vatten. Hur många gånger ska det behöva sägas?! Örtmediciner kan fungera. Men vetenskapen provade örter och växter, hittade vilka som fungerade och resten är bara en god dippblandning för en fredagkväll. Naturen är inte någonting vi bör snegla mot för inspiration i hur vi bör leva våra liv. Här är en kort lista på andra saker som är helt "naturliga".

- Lava
- Smittkoppor
- Svavelsyra
- Alla giftiga djur som någonsin har existerat.
- Uran

Har det gått någon förbi att anledningen till varför människan bor i samhällen är för att kunna värja sig från naturen? Den har inte mycket till övers för oss. Faktum är att den skulle må väldigt mycket bättre av att du levde en kortare livscykel, vilket också är helt naturligt. Så när du når trettiofem kanske du borde fundera över att leta upp en björn i skogen och hjälpa naturen på traven. Björnskit är säkert ett utmärkt gödsel. Dessutom är det naturligt, ekologiskt, miljövänligt och utan tvekan det någon gammal kines skulle rekommendera.

Sunday
Aug302009

Nikotinmonster, del 1.

Aftonbladet gör mig aldrig besviken med att göra mig besviken. Jag vet att de alltid kommer att kunna underträffa sig själva på något vis. Rapporteras det inte om tragedier från "Dödens hus" eller trafikolyckor på "Dödens väg" så varnas det för "Dödens cocktail". Med tanke på alla själar som måste skördas varje dag så är Döden förvånansvärt aktiv på andra håll. Att lyckas tillskansa sig så mycket egendom och fritid på äldre dar. Beundransvärt.

Jag satt i dagarna och surfade runt på Aftonbladet.se. I brist på allting annat, när Internets källor av underhållning totalt sinat, då vänder jag mig till Aftonbladet. För sensation och möjligheten att bli rejält upprörd över helt idiotiska ting. Under ett möte på redaktionen (som förr i världen hade varit rökfyllt) så har de nu bestämt sig för att ge sig på rökare, än en gång.

Folkhälsoinstitutet har återigen sammanställt statistik och presenterat det som otvetydiga fakta. Denna gång har de inte ens försökt stärka argumentet med korrelation. Nu räcker det med att bara presentera siffror och en hypotes. Knyta ihop dem på något vis? Vad är det för förbannat knarkarsnack? Publicera!

Låt oss ta en snabb liten titt tillbaka i tiden på föregående kampanjer mot rökning.

Först var argumentet att rökning leder till cancer. Inte bara ökar chanserna för att drabbas av lungcancer. Nej nej, det var en helt 100% garanterad oundviklighet att du som rökare skulle få lungcancer och dö en plågsam och hemsk död. Om nu Döden hinner med dig, han är för tillfället i Sveg och blandar till "Dödens köttfärs".

Sen var argumentet att du var osexig och töntig och ofräsch om du rökte. Föga träffande för mig då jag är alla tre oavsett om jag har en cigarett i munnen. Med en tänd bit tobak i käften kanske jag kan värja mig från ytliga idioter som låter sina definitioner av attraktion dikteras av modetidningar och kvällspressen. Som sista utväg kan jag bränna dem med fimpen och låta ett kväde av rökhosta kombinerat med maniskt skratt skrämma dem till flykt.

Nu är vi alltså inne på kostnadsargumentet. Där det påstås att både arbetsgivare och samhället drabbas rejält av rökares själviskhet i att vilja få slappna av emellanåt. Vi som avnjuter nikotin måste alltså tänka på de ekonomiska konsekvenser denna last får för samhället. Vi borde rent av själva få betala för alla framtida teoretiska kostnader detta leder till. Bra. Men låt mig då presentera en lista med människor som också borde få sig en rejäl avhyvling för att deras aktiviteter kostar samhället pengar och resurser.

- Idrottande friskusar som skadar rygg och leder. Även de borde tvingas stå för sin egen vård. Vård som enbart krävs till följd av den livvstil de haft. Varför ska jag betala för någon fotbollsspelares knäoperation när jag inte ens gillar fotboll? Om de skadat benet borde de skjutas likt en travhäst vars liv inte längre tjänar dess ägare.

- Folk som dricker alldeles för mycket på helgen. Nej, att det är rödvin gör inte saken bättre. Häver du i dig en hel bag-in-box på en till två dagar dricker du inte hälsosamt. Så alla kontorsarbetande helgalkisar som får skrumplever får klara sig själva.

- Människor som äter alldeles för mycket fet mat och socker. Äter du pizza mer än en gång i månaden är det bäst att du från och med nu börjar lära dig hur man utför en bypass-operation i ditt eget garage. Hjärt- och kärlsjukdomar är trots allt den ledande dödsorsaken i Sverige. Rökning spelar naturligtvis en roll här.

Och där kommer vi smidigt tillbaka till felet i huvudartikeln. Att rökare på något vis skulle kosta arbetsgivare pengar är inte styrkt eller ens särskilt trovärdigt. Jag kan i ärlighetens namn inte minnas ett enda jobb jag haft där någon av de anställda utfört mer än 45 minuter effektivt arbete om dagen. Vare sig de varit rökare, icke-rökare, köttätare, veganer, tjockisar eller muskelknuttar. Att rökare tar ut fler sjukdagar per år beror nog snarare på en helhetlig livsstil, där kost och dryckesvanor spelar en större roll, än själva rökandet i sig.

Det viktigaste är hur mycket jobb som blir gjort, inte hur mycket tid som läggs på det.

Page 1 ... 2 3 4 5 6 ... 10 Next 5 Entries »