Att långsamt ge upp hoppet.

En bombning med ett enda dödsfall som var den inkompetenta bombaren själv och hela Sverige tycks villiga (nästan ivriga) att byta bort all frihet mot ett litet uns högre säkerhet. Mot ett hot som inte på allvar existerar. Hur många gånger högre är exempelvis inte oddsen för att dö i jultrafiken? Ingen bryr sig om det.

 

Vanliga människor tänker inte på sina rättigheter. Inte egentligen. Det ska till mycket innan de faktiskt lägger märke till att allting deras förfäder slagits för är borta, kanske för all framtid. Pressfrihet är inte så viktigt när det främst är sportsidorna som bläddras igenom. Yttrandefrihet är väl bra att ha, så länge man säger något alla kan hålla med om och ingen blir kränkt av. Rättssäkerhet är bara någon luddig princip som inte riktigt går att förklara. Män i uniformer måste börja sparka ner dörrarna till deras barns sovrum så flisorna yr innan de inser att någonting inte står rätt till.

Att jag aldrig lär mig. Det tycks inte riktigt gå upp för mig. Denna bit information försvinner någonstans på vägen in i mitt förstående. Långsamt börjar alla friheter att plockas ifrån oss. Rättssäkerheten luckras upp. Vi är inte längre tillåtna en skälig nivå av personlig integritet. Men vem bryr sig om det?

Alliansen skär ner i A-kassan. Facken tappar till följd av detta allt mer makt när de inte längre har lika mycket pengar. Därmed försvagas långsamt anställningsskyddet. Skattelättnader för rika genomförs med argumentet att detta kommer att skapa fler jobb och dra in mer i skatt längre fram. Det uteblir, som det alltid gör. Så då får vi skära ner i alla allmäna utgifter för att kunna balansera den Heliga Statsbudgeten. Banker kraschar världsekonomin ner i marken men vi ser till att vara med och lösa ut dem mot miljarder i skattemedel. Med ytterst få garantier tillbaka. Samtidigt måste det sparas in ännu mer. Julian Assange arresteras, efter vad som mer och mer börjar likna påtryckningar från USA. Hemliga tips gör gällande att information redan läcker från FRA. Och nu ska vi börja övervaka alla medborgare? Varför skulle vi bry oss om det?